Odjeli muzeja - Restauratorska radionica

Voditeljica: restauratorica Biljana Bojić, prof. likovne kulture-restaurator

Restauratorska radionica formirana je 2002. g. kao višenamjenski odjel kompetentan za stručno obavljanje poslova restauratorsko-preparatorske radionice i crtačko-dokumentacijskog ateliera. Radionica također sudjeluje u postavljanju izložbi i ostalih muzejskih projekata predlažući njihov likovni postav. Za potrebe izlaganja izrađuje unikatne kopije vrijednih predmeta, a za promidžbu serijske kopije kao replike te osmišljava i izrađuje suvenire Muzeja. Radionica je odvojena od muzejske zgrade, i nalazi se na adresi Trg sv. Mihaela 10.

Restauratorska radionica

Fundus Muzeja sadrži 70% arheološke građe te je primarno stručno opremljena radionica za preparaciju, restauraciju, konzervaciju arheoloških nalaza od keramike i stakla.

Također, uz suradnju ili eventualnu pomoć izvodi radove za koje nema odgovarajuće uvjete. Restauracija metalnih predmeta izvodi se u suradnji s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Crtačko-dokumentacijski poslovi

U sklopu restauratorske radionice djeluje i crtačko-dokumentacijski atelier koji izrađuje tehničku dokumentaciju s arheoloških istraživanja i sve vrste crteža za publikacije. Osim ovih djelatnosti radionica izrađuje, obrađuje i pohranjuje dokumentacijski fond Muzeja koji čine:

  • fototeka
  • dijateka
  • videoteka
  • hemeroteka

Povijest restauratorsko-konzervatorskih radova:

1970.
Konzervacija srednjovjekovne kule i prenamjena u Muzej; Nadzor: Konzervatorski odjel, Rijeka, Projekt biro Umag
1970-71
Konzervacija lokaliteta Katoro; Nadzor: Arheološki muzej Istre, Pula
1996.
Rekompozicija antičke Savudrijske luke; Nadzor: Konzervatorski odjel, Rijeka
2003.
Konzervacija zidova antičke vile rustike na rtu Tiola u Katoru; Nadzor: Muzej grada Umaga
2003.
Konzervacija crkve sv. Roka u Umagu; Nadzor: Konzervatorski odjel, Pula
2002. - 2006.
Restauracija drvenog oslikanog stropa tabulata (nepokretno kulturno dobro), u crkvi sv. Roka; Izvršitelj: Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb
2006.
Restauracija ulja na platnu, portret biskupa Fonde (pokretno kulturno dobro); Nadzor: Hrvatski restauratorski zavod- Juršići, Istra.
 

Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Trg sv. Martina 1
52470 Umag (Umago)

mob:098 440 691
mob:098 225 892
e-mail:muzej.grada.umaga@pu.t-com.hr