Odjeli muzeja - Etnološki

ETNOLOŠKI ODJEL

Voditeljica: Sunčana Dežjot, etnologinja i kulturna antropologinja


Zbirka Lucilla Šmitran

Zbirka dokumenata, fotografija, negativa i drugih predmeta obitelji Abram i Coslovich, iz razdoblja od 1910. do 1970., koje je Muzeju donirala Lucilla Šmitran, kći Antonija Coslovicha i Luigie rođene Abram. Antonio Coslovich bio je posljednji limar u Umagu, a obitelj Abram imućna obitelj iz mjesta Petrovija.

BROJ PREDMETA: 77

Etnografska zbirka

U Zbirci su zastupljeni raznovrsni predmeti s kraja 19. i iz 20. st., koji svjedoče o tradicijskoj kulturi i načinu života u umaškom kraju. Veći dio Zbirke čine predmeti vezani za tradicijsko gospodarstvo, pomorstvo, kućni inventar, tradicijsko odijevanje i dr. Cilj je prikupiti građu koja će svjedočiti o običajima, praksama, znanjima i umijećima te načinu života umaškoga kraja, nekada i danas, kako u njegovoj seoskoj tako i u urbanoj sredini. Donatori: R. Zelenko, D. Rašin, C. Sirotić, P. Maurel, E. Maurel, F. Urbas.

BROJ PREDMETA: 78

Kulturno - povijesna zbirka

U Zbirku su uvršteni uporabni predmeti vezani uz djelovanje umaških društvenih i političkih elita 20. st. te predmeti koji oslikavaju razvoj gospodarstva Umaga i šire okolice, u razdoblju od 17. do 20. stoljeća. Donatori: tvornica Podravka, F. Bassanese Radin, N. Bolšec Ferri, R. Zelenko, T. Vrbat Grgić.

BROJ PREDMETA: 20

 

Muzej grada Umaga - Museo civico di Umago
Trg sv. Martina 1
52470 Umag (Umago)

tel:052/720-386
fax:052/720-385
e-mail:muzej.grada.umaga@pu.t-com.hr